Het platform
Wat kun je allemaal met ons platform? Dat leggen we graag uit, want dan kun jij er alles uithalen!
Benieuwd wat jij kan insturen?
Is mijn vraag wel groot genoeg? Is mijn probleem wel groot genoeg? Dat is wat er wellicht door je hoofd heen gaat. Met PsyDate is geen vraag te klein, alle studenten staan klaar om jou te ondersteunen. Wat stuur je in?
- Ik weet niet hoe ik aan de praat raak met iemand, hoe ontmoet ik mensen? Last 3/10: "Ik heb er vaak (elke week) een beetje last van".
- Sinds corona zit ik vooral thuis, ik heb veel moeite met naar buiten gaan, kan iemand mij daarbij helpen? Last 5/10: "Ik heb er dagelijks last van, maar ik functioneer verder goed op school, mijn werk en thuis"
- Vorige week heb ik mijn oma verloren, ik heb het er moeilijk mee, hoe ga ik om met het overlijden van een dierbare? Last 5/10: "Ik heb er dagelijks last van, maar ik functioneer verder goed op school, mijn werk en thuis"
- Ik durf niet te vliegen, ik heb al een keer een paniekaanval gehad, hoe overwin ik deze angst? Last 1/10: "Ik heb er soms (eens per maand) een beetje last van"
Dit zijn natuurlijk niet de enige punten waarmee je geholpen kunt worden. Kijk gerust op de site rond. Er staan vragen waarmee anderen binnen PsyDate zijn geholpen. Ben je benieuwd waar je allemaal uit kan kiezen tijdens het insturen van een vraag? Hier staat een lijst met alle onderwerpen.
Op je PsyDate profiel
Laat jezelf op je profiel zien! Of je nu een PsyDate profiel aanmaakt als Student, of als Vraagsteller, of allebei. Een afbeelding van jezelf werkt drempelverlagend.
Tip voor Student: Geef aan dat je geïnteresseerd bent om leeftijdgenoten te helpen. Plaats wat leuke foto's van jezelf om te laten zien dat je te vertrouwen bent, en de ander bij jou in goede handen is.
Tip voor de Vraagsteller: Geef aan dat je open staat voor een gesprek over je vraag. Plaats een paar leuke foto's van jezelf om te laten zien dat je te vertrouwen bent en de student op jou mag reageren.
Elkaar helpen
Op het platform help je elkaar met je onzekerheden zodat je op persoonlijk vlak kunt groeien. We hebben al veel jongeren die tevreden zijn over hoe zij geholpen zijn door studenten. En veel studenten die groeien in hun zelfvertrouwen omdat ze gesprekken oefenen met andere jongeren.
“Een goede hulpverlener zijn leer je niet alleen uit de boeken. Ik vond het belangrijk om ook echt te gaan oefenen; vlieguren te maken!”
- Laura (24), oud-student psychologieVan onzekerheid groei je
Een paar jaar geleden is ontdekt dat het twijfelen aan je prestaties als therapeut, bevorderlijk is voor de therapie uitkomst. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie. Lees er meer over in dit artikel:
Videobellen
Online vragen behandelen klinkt heel fijn en is gelukkig erg laagdrempelig. Maar hoe voer je een gesprek? Dat doe je heel gemakkelijk met de functie videobellen in de chatbox. Daar kom je vanzelf in, nadat je een geschikte date hebt geaccepteerd. Je hoeft geen Zoom, Teams of een andere tool te downloaden om in gesprek te gaan. Easy!
Zeker van je zaak
Online vragen behandelen klinkt heel fijn en is gelukkig erg laagdrempelig, maar als student voel je je misschien wat onzeker. Hoe voer je een gesprek? In je dashboard als student vind je de Toolkit. Daarin zijn per gesprek scrips te vinden. Je houdt het script er tijdens je videocall bij, zodat jij de regie houdt in het gesprek. Alle schuingedrukte tekst zeg je hardop tegen de vragensteller. Maximale controle en comfort!
Voorbeeldvraag
Ik heb het heel druk en vind het lastig om dingen af te zeggen. Als ik me voor dingen aanmeld of plannen met vrienden maak heb ik er vaak wel zin in maar onderschat ik hoeveel andere dingen ik te doen heb. Hierdoor heb ik dus vaak te veel plannen en moet ik dingen afzeggen waarover ik me dan ontzettend schuldig voel dat ik iemand erg teleurstel. Last van: 3/10 = "" Ik heb er vaak (elke week) een beetje last van"
Jij kiest
Jij bepaalt wie je wilt helpen of door wie je geholpen wil worden. Wanneer jouw vraag op het platform staat, kunnen studenten hierop reageren. Vervolgens krijg jij de reacties binnen. Het is dan aan jou om te bepalen met wie je wil connecten. Keuze genoeg!
Onderwerpen
Het platform heeft verschillende functionaliteiten om ervoor te zorgen dat vragen behandeld kunnen worden. Op een overzichtelijk dashboard staan al jouw belangrijkste punten bij elkaar. Denk hierbij aan reacties, berichten en het indienen van een nieuwe vraag.
Chatten
Na acceptatie van de ander komen jullie in je eigen chatbox. Je bent meteen aan het chatten. Zo kun je een afspraak maken voor jullie eerste gesprek. Later gebruik je de chat om een kleine vraag te stellen of een update te vragen. Daarvoor hoef je niet te bellen met de ander, maar gebruik je de chat.
Voorbeeldvraag
Ik begin in februari met het afstuderen en lig de laatste tijd vaak wakker omdat ik bang ben dat ik het niet ga halen of er langer over ga doen. Ik heb alle vakken van mijn studie in 1x gehaald maar ik lig er alsnog wakker van. Last van: 3/10 = "Ik heb er vaak (elke week) een beetje last van"
“Door de studenten die PsyDate gebruiken heb ik eerder hulp gekregen dan dat ik via een zorginstelling zou krijgen! ”
- Süreyya (24)Één overzicht - Student
Het platform heeft verschillende functionaliteiten om ervoor te zorgen dat jij kunt oefenen met gesprekstechnieken en je door gesprekken mensen kunt helpen. Hierdoor is het van belang dat er een overzichtelijk dashboard is waar al jouw belangrijkste punten op staan. Denk hierbij aan een checklist bij een eerste gesprek, alle nieuwe inkomende hulpvragen, jouw voortgang en de reacties van jouw cliënten.
“Door de ervaring die ik opdoe met PsyDate sta ik 1-0 voor bij het zoeken van een stage.”
- Leonie (Master psychologie)Wat niet op PsyDate?
Niet chatten, maar Videobellen
Binnen PsyDate heb je gesprekken via beeldbellen (videogesprek). Chatten kan alleen kort, tussen de wekelijkse videobelgesprekken, of om 'te vertellen' hoe het is gegaan, maar de basis van PsyDate is een videogesprek. De student wil gesprekstechnieken oefenen en in een chat (dus typend) is dat een extra moeilijkheidsgraad, waar de student niet voor is opgeleid.
Niet telefoneren, maar Videobellen
Je voert je gesprek in de beveiligde omgeving van PsyDate. Easy!
Voor telefoneren moeten nummers uitgewisseld worden en dat kan onveilig zijn. Ook dat doen studenten binnen PsyDate niet.
Geen behandeling, maar Basisinterventies
Verwacht geen behandeling want dat mogen studenten simpelweg niet. Ze zijn nog niet afgestudeerd en hebben dus ook geen vervolgopleidingen of nascholing gevolgd. Wat ze wel mogen, is luisteren, uitleg geven over gezond leven, en daar oefeningen voor meegeven. Wanneer het te ingewikkeld is voor de student, of als het de hulpzoeker niet lukt om oefeningen uit te voeren, adviseert de student je om naar de huisarts en houdt het contact binnen PsyDate op.
Reviews
-
Frank (24) Vraagsteller, student Haagse Hogeschool
Het is fijn dat je op verschillende plekken toelichting of aanvullende informatie krijgt als je er op klikt! Ik had relatief snel reactie en kon uiteindelijk kiezen uit 3 studenten. Het is fijn dat je zelf die keuze kan maken!
-
Michelle (24) Vraagsteller, student Radboud Universiteit
Hoor inderdaad vaak dat het nog een grote drempel is om hulp te zoeken bij een psycholoog of huisarts.
-
Ian Saturday Psycholoog NIP, PHHaastrecht
No-brainer dit, want veel jongeren zoeken lichte psychische hulp, terwijl veel studenten juist lichte praktijkervaring zoeken. Perfect fit dus!
-
Emina Abdulahovic (23) Master psychologie student klinische psychologie Tilburg University
Wat fijn dat dit er is!